Ved kikkehullskirurgi blir en stor del av magesekken og en del av  tynntarmen koblet bort fra fordøyelses- og næringsopptaksprosessen. Ved  hjelp av dette inngrepet oppnås en god vektreduksjon uten at  langtidskomplikasjonene blir for store. Over 90% av de opererte vil  etter 1-2 år gå ned minst 80% av sin overvekt (vekten over BMI 25) og  det er godt dokumentert at dette vekttapet vedvarer. Etter operasjonen  er magesekken svært liten og man må spise små og hyppige måltider,  tarmen tar til seg mindre næring fra maten og toleransen for fett og  sukker reduseres (dumping). Operasjonen medfører også forandring i nerve og  hormonsystemene som gjør at sultfølelsen og trangen til å spise for mye  reduseres. 80% av pasientene helbredes av sin sukkersyke og mange kan  slutte med blodtrykksmedisiner når vekten reduseres. 
 
Hva gjøres med fordøyelsesorganene under operasjonen og hvilke konsekvenser får dette?
Operasjonen har tre virkningsmekanismer:
- 95 % av magesekken kobles ut, (ingenting blir fjernet), slik at  kun 5 % av magen brukes til å ta imot maten man spiser. Dette gjør at  pasienten bare kan spise lite av gangen. I løpet av noen måneder vil  magevolumet øke noe, men det blir aldri stort. Hvis man spiser for mye  av gangen, vil en føle ubehag i magen.
 
- Første tredjedel av tynntarmen kobles ut slik at fordøyelsen kun  foregår i nedre 2/3 av tynntarmen. Mindre av næringsstoffene blir da  tatt opp i tarmen.
 
 
- Ved at man forminsker magesekken og frakobler det meste av den,  samt 1/3 av tynntarmen, får man foandringer både i nerve- og  hormonkontnrollsystemene som styrer fordøyelsen. Dettte medfører at de  fleste pasienter mister store deler av sultfølelsen og trangen til å  spise for mye.
De fleste pasientene er innlagt i 1-3 døgn etter operasjonen og er i  arbeid igjen etter 1-6 uker. Etter operasjonen må man gå til jevnlige  legekontroller med blodprøver; minimum to ganger årlig de første tre  årene, deretter en gang årlig. Tilskudd av vitaminer og mineraler er  nødvendig.
Mer informasjon her.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar